"Nič Ti nedá taký pocit ako chudosť, ani sladkosť!"

Ovos a ovesné vločky sú cenným zdrojom radu živín

10. června 2008 v 20:18 | lucy |  Jedlo a pitie
Ovsené vločky majú priamy vplyv na trávenie a chránia nás pred ochorením hrubého čreva, ale aj pred kardiovaskulárnymi chorobami a ischemickou chorobou srdca. Ovsené vločky sú cenené predovšetkým pre svoj obsah bielkovín, minerálnych látok, vitaminov skupiny B, vápniku, železa, fosforu a lecitínu.

Breakfast CerealsBreakfast

Ovos obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú formu vlákniny. Tieto formy vlákniny slúžia pre správnu funkciu čriev, podporujú peristaltiku čriev a pôsobia proti zápche. Rozpustná vláknina naviac na seba viaže "zlý" cholesterol a zamedzuje kolísaniu cukru v krvi. Je vhodnou potravinou pre diabetikov, pretože stabilizuje krvný cukor. Posilňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Odvar z ovsa sa používa ako podporný prostriedok pri chorobách podžalúdkovej žľazy.

Ovsená slama sa potom využíva formou odvaru hlavne na kúpele, ktoré sú výborným prostriedkom pri reumatizme, dne, svalovej únave, nervovej vyčerpanosti a telesnej slabosti.

Vráťme sa ale k ovseným vločkám, ktoré majú vhodnú skladbu aminokyselín, nevyhnutných pre stavbu a výživu svalov - sú výbornou zložkou stravy pre športovcov aj rekonvalescentov. Z ovsených vločiek možno pripraviť mnoho pokrmov, kaše, polievky, fašírky, slané aj sladké nákypy.
Ovsená kaša
V jednom litri osolenej vody uvaríme 15 dkg vločiek (asi za 25 minút). Kašu potom môžeme ochutiť medom, kompótom, čerstvým aj sušeným ovocím, opraženými orieškami, škoricou, hrozienkami. Kto nemá rád sladké, môže kašu pripraviť slanú a posypať osmaženou cibuľkou.

Nákyp z vločiek
Asi 20 dkg vločiek necháme hodinu bobtnať v 150 ml mlieka. Zamiešame 4 žĺtky s 15 dkg cukru do peny, pridáme lyžičku citrónovej kôry, lyžicu hrozienok, lyžičku škorice a 2 lyžice hrubej múky. Potom vmiešame sneh zo zostávajúcich bielkov. Do vymastenej a múkou vysypanej formy dáme asi tretinu cesta, nakladieme nakrájané 2 jablká a sušené slivky a doplníme zvyšným cestom. Vo vyhriatej trúbe pečieme asi hodinu.

Ovsený nápoj
Dve lyžice ovsených vločiek opražíme nasucho na panvici, presypeme do mixéru a rozmixujeme (alebo pomelieme) na prášok. Pridáme 2 lyžice sušeného mlieka, môžeme dosladiť podľa chuti cukrom, sladidlom alebo medom, zalejeme 150 ml horúceho (alebo studeného) mlieka a rozmixujeme. Možno pridať na kúsky nakrájané ovocie.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 doncha doncha | Web | 11. června 2008 v 5:59 | Reagovat

mnam ten ovseny napoj.. musi byt fajn!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama