"Nič Ti nedá taký pocit ako chudosť, ani sladkosť!"

Ovoce je plné minerálů a vitamínů

24. června 2008 v 21:15 | lucy |  Jedlo a pitie
Ovoce pro naše tělo představuje cenný zdroj vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek. Tepelně nezpracované je zdravější, obsahuje navíc i velké množství antioxidantů.
Kromě toho, že bychom měli upřednostňovat syrové, čerstvé plody, také bychom měli vybírat více ovoce z domácí produkce a dávat mu přednost před importovaným. Proč? Říká se, že naše tělo je geneticky přizpůsobeno té potravě, odkud pocházíme. Takže pokud jsme Slované, naše tělo například hůře zpracovává citrusy, než tělo jihoevropanů. V létě, kdy je ovoce dostatek, je nejlepší ze tří doporučovaných denních porcí ovoce, do dvou zařadit tuzemské plody.

Méně energeticky vydatné, to znamená, že obsahuje méně kalorií, je ovoce, které obsahuje více vody. Takové plody jsou pak vhodné i pro redukční diety. Nízkou energetickou hodnotu mají třeba citróny, pomeranče, jahody, rybíz ale i jablka. Tyto druhy mají do 50 kJ (200 kcal) v 100 g. A také melouny (16 kJ), které považujeme za ovoce, ale je to vlastně zelenina.

Naopak nejvíce kalorické jsou banány, hrozny a švestky, které obsahují vysoký podíl cukru. O něco lépe s cukrem na tom jsou meruňky, třešně, kivi a ananas. Musíme si však uvědomit, že se jedná o jednoduchý ovocný cukr, který naše tělo lépe zpracuje. Takže je v každém případě lepší dát si místo větrníku nebo rakvičky jako dezert čerstvé ovoce.
Při ovocném mlsání ale pozor na džusy a ovocné šťávy, které bývají většinou přislazované. Je potřeba si přečíst na obalu džusu obsah sacharidů, které výrobek obsahuje. Zrádné je také sušené ovoce, které dokáže zahnat chuť na sladké a částečně nás zasytí, ale má několikanásobně větší množství cukru než ovoce čerstvé.

V létě si můžeme dopřávat ovoce cenově výhodné a je ho na trhu i větší výběr, takže to je příležitostí pro výrobu letních ovocných salátů.

Jejich základem bývá většinou jablko. Je významné i proto, že obsahuje pektiny, je rovněž bohaté na vitamíny a minerály. Exotické ovoce, které využíváme hlavně v zimě nebo na jaře můžeme nahradit ovocem z vlastní zahrádky, lesa nebo na tržnici koupit přebytky pěstitelů. Na trhu už jsoujahody, bohaté zejména na vitamín C a mangan, maliny obsahují zase kromě vitamínu C a A především vápník, hořčík, draslík a železo, ale i pektiny, ostružiny mají hlavně hodně vitamínu C a také mědi a hořčíku. Borůvky jsou zase velmi bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, beta-karoten, z minerálů to je hořčík a vápník. Angrešt nám dá vitamín C, vitamíny skupiny B, hořčík, vápník a draslík, rybíz také vitamín C - zvláště černý rybíz, který má i velké množství draslíku a jeho plody významně ovlivňují látkovou výměnu v našem organismu. Meruňky obsahují beta-karoten, vitamíny skupiny B, jsou bohaté na železo, draslík, hořčík a vápník, mangan a měď. Broskve zase kromě těchto vitamínů mají velké množství hořčíku, draslík a vápník a jsou močopudné. Třešně a višně prospívají lidskému organizmu díky beta-karoten, vitamínům skupiny B, draslíku, vápníku a železu - podporují krvetvorbu. Vinné hrozny - jejich slupky jsou bohaté na vlákninu, hrozny obsahují také vitamíny skupiny B a vitamín C, z minerálů mangan, hořčík a draslík.

Tip na letní ovocný salát

Potřebujeme několik druhů ovoce - například jahody, meruňky, broskve, meloun, maliny, jablka, přidat můžeme i banány a hroznové víno. Ovoce nakrájíme na kousky a jako nálev použijeme šťávu vymačkanou z pomeranče, nebo trochu ovocného džusu. Není už potřeba salát přislazovat, případně jen přidat trochou medu do nálevu.

Vydatnější variantou salátu je, když použijeme místo zálivky nízkotučnou kysanou smetanu, nebo jogurt. Na ozdobu lze posypat salát v miskách drcenými lískovými oříšky či opraženými ovesnými vločkami.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama