"Nič Ti nedá taký pocit ako chudosť, ani sladkosť!"

Letné zeleninové osvieženie – uhorka

10. června 2008 v 20:10 | lucy |  Jedlo a pitie
Uhorka je počas teplých dní skvelým osviežením. Je užitočnou potravinou pre žlčník, pečeň a obličky. Uhorka je zároveň ovocie aj zelenina a o uhorke sa zmieňovali dokonca aj v biblii. V Londýne majú svoju vlastnú budovu, ktorej vravia uhorka. Na svete existuje mnoho druhov uhoriek, obľúbenosť každej odrody sa líši podľa krajiny a regiónu.

V teplých východných krajináchfresh cucumbers, ako například v Turecku alebo v Egypte, sú uhorky súčasťou skoro každého jedla. Sú považované za hodnotnú, zdravú potravinu. Konzumujú sa bohato jednak celé, ale aj len ich jadierka. Ak sú krehké, chutia znamenito a sú osviežujúce.
Uhorky majú 95 % vody a sú bohaté na draslík, vitamín B6, fosfor, železo a hořčík a obsahujú relatívne veľa kremíku a fluóru, sú živinou pre vlasy, zuby a nechty. Podporujú aj vylučovanie moču. Preto sú hodnotnou potravinou a mali by sa pridávať do každého šalátu. Nemali by sme ale zabudnúť, že uhorky spôsobujú plynnatosť, najmä keď sa dôkladne nepohryzú. Ich konzumáciu musia obmedziť ľudia s ochorením žlčníka, s črevnými alebo žalúdočnými problémami. Vyhnúť by sa im mali ľudia trpiaci hnačkami, pretože pôsobia aj ako mierne preháňadlo.

Uhorka je ale jeden z najobľúbenejších druhov zeleniny a to i u detí, ktoré sa zelenine skôr vyhýbajú. Na trhu sa dajú nájsť anglické uhorky, ktoré dorastajú až do dĺžky pol metra a sú často bez semienok, pretože práve samotné semienka nafukujú. Japonské uhorky sa nazývajú kyuri, sú jemné, tmavo zelené a úzke. Pridávajú sa klasicky do šalátov alebo sa nakladajú a najlepšie na nich je, že sú v predaji po celý rok. Stredomorské uhorky sú malé, majú hladkú šupku a sú chuťovo jemné a sú rovnako ako anglické skoro bez jadierok.
eat healthy!
Najlepšie je uhorku vychutnať čerstvú napríklad v gréckom Tzatziky. A pokiaľ si túto pochúťku chcete skúsiť pripraviť, postupujte takto:

Ingrediencie:
1 šalátová uhorka
2 husté biele jogurty (najlepší je pravý grécky)
5 strúčikov cesnaku
5 lístkov kôpru (stačí podľa chuti, rovnako ako s cesnakom)
korenie tzatziky (nie je nutné, ale dodá správnu chuť)
1 lyžicku olivového oleja
soľ

(na dochutenie a ozdobenie je vhodná aj sypká sušená červená paprika)
Postup:
Uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle a nechajte odkvapkať od prebytočnej vody. Niektorí majú uhorku radšej na drobné kúsky. Pridajte korenie tzatziky, soľ, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájaný kôpor. A nakoniec doplňte oboma bielymi jogurtami. Pokiaľ sa chcete aspoň priblížiť k výbornej chuti gréckeho jogurtu, nechajte ho na sitku odkvapkať. Až sa všetko poriadne premieša, nechajte vychladiť a môžete servírovať s pečivom, arabským chlebom alebo ku všetkým druhom mäsa, chutí výborne ku grilovanému.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 fitka fitka | 8. října 2008 v 10:35 | Reagovat

co?:D

2 RickyEpini RickyEpini | E-mail | Web | 25. července 2018 v 13:44 | Reagovat

Съемная опалубка широко распространена в многоэтажном домостроении, причем используется эта категория конструкций и крупными, и небольшими строительными фирмами. В изготовлении съемной опалубки применяются http://builderbest.byethost7.com/ составные щиты разных конфигураций и габаритов, которые монтируются согласно проекту в те или иные конструкции. Чтобы опалубка легко собиралась даже при наличии нестыковок, изготовители предусматривают механизм компенсации.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama