"Nič Ti nedá taký pocit ako chudosť, ani sladkosť!"

Letné zeleninové osvieženie – uhorka

10. června 2008 v 20:10 | lucy |  Jedlo a pitie
Uhorka je počas teplých dní skvelým osviežením. Je užitočnou potravinou pre žlčník, pečeň a obličky. Uhorka je zároveň ovocie aj zelenina a o uhorke sa zmieňovali dokonca aj v biblii. V Londýne majú svoju vlastnú budovu, ktorej vravia uhorka. Na svete existuje mnoho druhov uhoriek, obľúbenosť každej odrody sa líši podľa krajiny a regiónu.

V teplých východných krajináchfresh cucumbers, ako například v Turecku alebo v Egypte, sú uhorky súčasťou skoro každého jedla. Sú považované za hodnotnú, zdravú potravinu. Konzumujú sa bohato jednak celé, ale aj len ich jadierka. Ak sú krehké, chutia znamenito a sú osviežujúce.
Uhorky majú 95 % vody a sú bohaté na draslík, vitamín B6, fosfor, železo a hořčík a obsahujú relatívne veľa kremíku a fluóru, sú živinou pre vlasy, zuby a nechty. Podporujú aj vylučovanie moču. Preto sú hodnotnou potravinou a mali by sa pridávať do každého šalátu. Nemali by sme ale zabudnúť, že uhorky spôsobujú plynnatosť, najmä keď sa dôkladne nepohryzú. Ich konzumáciu musia obmedziť ľudia s ochorením žlčníka, s črevnými alebo žalúdočnými problémami. Vyhnúť by sa im mali ľudia trpiaci hnačkami, pretože pôsobia aj ako mierne preháňadlo.

Uhorka je ale jeden z najobľúbenejších druhov zeleniny a to i u detí, ktoré sa zelenine skôr vyhýbajú. Na trhu sa dajú nájsť anglické uhorky, ktoré dorastajú až do dĺžky pol metra a sú často bez semienok, pretože práve samotné semienka nafukujú. Japonské uhorky sa nazývajú kyuri, sú jemné, tmavo zelené a úzke. Pridávajú sa klasicky do šalátov alebo sa nakladajú a najlepšie na nich je, že sú v predaji po celý rok. Stredomorské uhorky sú malé, majú hladkú šupku a sú chuťovo jemné a sú rovnako ako anglické skoro bez jadierok.
eat healthy!
Najlepšie je uhorku vychutnať čerstvú napríklad v gréckom Tzatziky. A pokiaľ si túto pochúťku chcete skúsiť pripraviť, postupujte takto:

Ingrediencie:
1 šalátová uhorka
2 husté biele jogurty (najlepší je pravý grécky)
5 strúčikov cesnaku
5 lístkov kôpru (stačí podľa chuti, rovnako ako s cesnakom)
korenie tzatziky (nie je nutné, ale dodá správnu chuť)
1 lyžicku olivového oleja
soľ

(na dochutenie a ozdobenie je vhodná aj sypká sušená červená paprika)
Postup:
Uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle a nechajte odkvapkať od prebytočnej vody. Niektorí majú uhorku radšej na drobné kúsky. Pridajte korenie tzatziky, soľ, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájaný kôpor. A nakoniec doplňte oboma bielymi jogurtami. Pokiaľ sa chcete aspoň priblížiť k výbornej chuti gréckeho jogurtu, nechajte ho na sitku odkvapkať. Až sa všetko poriadne premieša, nechajte vychladiť a môžete servírovať s pečivom, arabským chlebom alebo ku všetkým druhom mäsa, chutí výborne ku grilovanému.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 fitka fitka | 8. října 2008 v 10:35 | Reagovat

co?:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama