"Nič Ti nedá taký pocit ako chudosť, ani sladkosť!"

Skroťte svoju túžbu po sladkostiach

25. května 2008 v 22:06 | lucy |  Chudnutie
Jednou z najväčších obáv pri chudnutí je chuť na sladké. Je to oprávnená obava, pretože umelo vytvorené cukry sú len prázdne kalórie, ktoré vedú k priberaniu na váhe a objeme. Napriek tomu existuje dobrá správa - nie všetko, čo je sladké, musí byť aj zlé... Väčšina prirodzene sladkých potravín nie je škodlivá, a naše telo cukry potrebuje, dodáva mu živiny a energiu. Preto by bolo nezmyslom snažiť sa sladké veci celkom "vykoreniť" z nášho jedálnička. Treba sa naučiť ich obmedziť a tiež rozumne si vyberať. Asi najbežnejšou sladkosťou, po ktorej často siahame, je čokoláda. Pravdou je, že čokoláda je veľmi kalorická, a pritom neprináša telu po výživovej stránke skoro nič. Ak by sme jej konzumovali priveľa, je takmer zaručené, že naša váha by stúpala. Na druhej strane ani müsli tyčinky, ktorými sa ľudia snažia sladkosti nahradiť, nemusia byť práve najzdravšie. Mnohokrát sú na nich čokoládové alebo jogurtové polevy a v tých je cukru až-až. Tak čo si teda môžeme dať?

Nepriatelia v podobe tukov a cukrov

Sladkosti obsahujú veľké množstvo tukov, navyše takých tukov, ktoré majú zložitú stavbu a naše telo ich nevie spracovať, a tak ich ukladá. Najväčším nepriateľom sú takzvané trans-nenasýtené mastné kyseliny. Preukázateľne zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení, na ktoré celosvetovo umiera mnoho ľudí. Bohužiaľ, zloženie mastných kyselín nebýva na obale výrobku uvedené. Povinné je len surovinové zloženie a niektorí výrobcovia uvádzajú aj energetickú hodnotu. Sú to síce informácie podstatné a užitočné, ale bežný spotrebiteľ z nich nevie usúdiť, či je niektorá sladkosť lepšia ako iná. Ďalšia vec, ktorá je pri výbere sladkostí rozhodujúca, sú cukry. Kombinácia tukov a cukrov je zaručenou metódou, ako mať nejaké to kilečko navyše. Dobrou správou však je, že v kvalitnej čokoláde až tak mnoho cukru nebýva, v nekvalitnej však áno a ešte k tomu v kombinácii s nekvalitnými tukmi. Preto je dôležité si sladkosti vyberať a rozhodne na nich nešetriť.
Ktoré maškrty sú najlepšie?
Dôležité je naučiť sa vyberať. Najvhodnejšie je, ak sa vzdáme sladkostí v podobe cukroviniek, keksíkov, čokolády a podobne a nahradíme ich ovocím. Je známe, že ovocie obsahuje jednoduchšie cukry, naše telo ich jednoduchšie spracuje a neukladá. Ak sa však čokolády a iných sladkostí nedokážete vzdať, doprajte si kvalitné výrobky. Kvalitná čokoláda má málo cukrov, namiesto toho obsahuje viac kakaa. Vhodné je tiež vyberať si výrobky s obsahom vlákniny, ako sú orechy, mandle, semienka a pod. Ak volíte medzi mliečnou a horkou čokoládou, odborníci odporúčajú siahnuť po tej tmavej. Obvykle majú najmenej cukrov, najviac kakaa a teda narobia najmenej neplechy.
Triky pre maškrtníkov
Ak si neviete predstaviť život bez sladkostí, nevzdávajte sa ich. Zbytočne by ste sa tak vystavovali stresu z ich nedostatku, a to by vás mohlo vyčerpávať. Sladkosti obsahujú endorfíny, a tie prispievajú k dobrej nálade. A kto by nechcel občas zahnať smútok kúskom čokolády? Ak teda máte slabosť pre sladkosti, nerobte si z nich doma zásobu. Skutočnosť, že sú v špajzke by vás podvedome nútila zjesť ich. Ak vám ide o chudnutie, tak podľa posledných výskumov je lepšie, ak si raz za čas doprajeme väčšiu porciu sladkého, ako si pravidelne každý deň dať niečo sladké pod zub ku kávičke. Sladkého sa totiž človek rýchlo obje, a ak si ho teda dáme hoci vo väčšom množstve raz za týždeň, je veľká pravdepodobnosť, že ho nezjeme toľko, ako pri každodennej konzumácii. Sladkosti by sme si mali dopriať dopoludnia, takže sa snažte vyvarovať večerného maškrtenia pred telkou. Tiež sa neučte problémy a depresie zaháňať sladkým.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama